Zeytinyağlı kuru domates mezesi nasıl hazırlanır?
Akdeniz'in güneşinde kurutulmuş domateslerin zeytinyağıyla buluştuğu, nar ekşisinin hafif mayhoşluğuyla dengelenen pratik bir meze tarifi. Sarımsak ve baharatların aromasıyla zenginleşen bu lezzet, hem günlük sofraların hem de özel davetlerin vazgeçilmezi olmaya aday.
Zeytinyağlı Kuru Domates Mezesi Tarifi
Malzemeler:
- 250 gr kuru domates (salamura veya yağda bekletilmiş)
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sıcak su (gerekirse)
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1/2 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı kekik
- Tuz (isteğe bağlı)
- 1 limonun suyu
Hazırlanışı:
- Kuru domatesleri eğer tuzlu ise 10-15 dakika sıcak suda bekletin ve süzün
- Domatesleri ince ince doğrayın veya mutfak robotunda çekin
- Sarımsakları ezin veya rendeleyin
- Maydanozu ince ince kıyın
- Geniş bir kasede zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisini çırpın
- Doğranmış domates, sarımsak ve maydanozu ekleyin
- Kuru nane ve kekiği ilave edip karıştırın
- Kıvamı çok koyu olursa sıcak su ekleyerek ayarlayın
- 1-2 saat buzdolabında dinlendirin
- Servis yapmadan önce zeytinyağı gezdirip taze kekik ile süsleyin
Püf Noktaları:
- Kuru domatesleri çok sert bulursanız, sıcak suda yumuşatabilirsiniz
- Arzuya göre ceviz veya fındık ekleyebilirsiniz
- Bir gece önceden hazırlayıp bekletirseniz lezzeti daha iyi oturur
- Kuru domatesler tuzlu olduğu için tuz eklemeden önce mutlaka tadına bakın
Servis Önerisi:
- Tost ekmeği veya sıcak pide ile
- Barbekü partilerinde yan mezе olarak
- Kahvaltı sofralarında
- Peynir tabağının yanında
|