Sütlü Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Sütlü Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Domates Çorbası

Sütlü domates çorbası, özellikle kış sofralarının vazgeçilmezidir. Besin değeri oldukça fazladır. İçerisinde bulunan domatesin ve sütün vücuda çok sayıda yararı bulunmaktadır. Akşam yemeklerinde içilebilecek lezzetli bir çorba seçeneğidir. Çocuklar için yararı çok fazladır ve anne sütünü almayı bırakan bebeklere verilebilecek faydalı bir çorbadır. Yapılışı da oldukça pratiktir. İçerisinde kullanılan malzemelerin bolluğu nedeniyle çorbanın da besin değeri artmaktadır. Buzdolabında yaklaşık olarak 2 gün boyunca muhafaza edilebilir. Çalışan hanımlar için kolay yapılabilen bir çorba seçeneğidir. Bayat ekmeklerin kullanılmasında işe yarar. Üzerine kaşar peyniri rendelenerek çorbanın lezzeti de arttırılabilir.

Sütlü Domates Çorbasının Faydaları Nelerdir?

Çorbanın içerisinde kullanılan domatesin vücuda çok sayıda faydası bulunmaktadır. Lif açısından oldukça zengin olan domates, mideye ve bağırsak sistemine faydalıdır. Vücutta bulunan zararlı maddeleri temizler. Böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcıdır. Vücuttaki kanı temizler ve kan düzeyini yükseltir. Vücutta olabilecek kanser türlerinin önüne geçer. Damar yapısını düzeltir ve damar sertliklerini giderir. Kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Cilt üzerinde olabilecek olumsuzlukların önüne geçer. Cilde tazelik ve parlaklık verir. Çorbanın içerisinde kullanılan sütün kemik gelişiminde yararları bulunmaktadır.

Bu lezzetli çorba diyet yapan kişiler için de faydalıdır. Diyet yapanlara diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Diyet listesine konulan bu çorba günde üç kase içilebilir. İçerisinde bulunan lif sayesinde tok tutar. Yine çorbada kullanılan süt de diyet yapanlar için faydalıdır.

Sütlü Domates Çorbasının Besin Değeri (1 Porsiyon)

  • Protein (G): 0.78
  • Karbonhidrat (G): 3.48
  • Yağ (G): 1.64
  • Kolesterol (Mg): 0.08
  • Potasyum (Mg): 114.77
  • Sodyum (Mg): 131.36
  • Kalsiyum: 11.87
  • Vitamin C: 9.37
  • Vitamin A: 34.30
  • Demir: 0.27

Sütlü Domates Çorbası İçin Malzemeler

  • 1 kg Orta Boy Domates
  • 1 Su Bardağı Süt
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 2 Yemek Kaşığı Un
  • 4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 5 Su Bardağı Su
  • Tuz, Karabiber
  • 1 Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi

Sütlü Domates Çorbası Nasıl Yapılır?

Orta harlı ocağa tencereyi koyun ve içerisine sıvı yağı dökün. Tencerenin içerisine unu ilave edin ve iyice kavurun. Kavrulan unun üzerine rendelenmiş domatesleri ve domates salçasını da ilave edin. Bu esnada çırpma teli yardımı ile sürekli karıştırın. Tencerenin içerisine tuzu, karabiberi ekleyin ve bir müddet daha karıştırın. Tencerede kaynamakta olan malzemenin içerisine azar azar suyu ilave edin. Suyunu eklediğiniz çorbayı sürekli karıştırarak pişirin. Çorbanın pişmesine 5 dakika kala sütü ilave edin ve bir müddet daha pişirin. Burada sütün kesilmemesi için yapılması gereken, kaynamakta olan çorbadan bir miktar alıp, sütün bulunduğu kaba ilave etmektir. Bu sayede süt ısınacak ve kesilmeyecektir.

Pișen çorbayı servis tabağına alın ve üzerine önceden rendelenmiş olan kaşar peynirini ilave edin. Bu lezzetli çorbanın daha da lezzetli olabilmesi için, servis aşamasında ince kıyılmış maydanoz da kullanılabilir. Ayrıca bu çorbanın servis aşamasında evde bulunan bayat ekmekler de kullanılabilir.

Evde bulunan bayat ekmekleri küp şeklinde doğrayın ve yapışmaz özelliği bulunan fırın kabına koyun. Bu özellikte fırın kabı bulunmayanlar yağlı kâğıt da kullanabilirler. Fırın kabına sıralanmış olan ekmeklerin üzerine az miktarda sıvı yağ, tuz ve çok az miktarda kekik ilave edip, iyice karıştırın. Ekmekleri önceden ısıtılmış olan 250 derece fırında yaklaşık 7 dakika kızartın. Kızarmış olan bayat ekmekler en lezzetli halleri ile çorba üzerinde kullanıma hazırdırlar. Bu sayede ekmek israfının da önüne geçilmiş olacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni