Unlu Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Unlu Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Unlu Domates Çorbası

Birçoğumuz soğuk kış günlerinde yemeklere bir kase sıcak çorbayla başlamayı çok severiz. Türk mutfağında da birçok çorba çeşidi bulunmaktadır. Unlu domates çorbası bunlardan sadece biridir. Bu enfes çorbayı hazırlamak oldukça kolaydır ve bir o kadar da lezzetlidir. Unlu domates çorbası, besin değeri sayesinde kışın soğuk algınlığına karşı da tam bir şifa kaynağıdır. Genelde başlangıç yemeği olarak düşündüğümüz bu enfes çorbayı ek besine başlamış olan çocuklarımıza da gönül rahatlığı ile yedirebiliriz. Domates çorbası birçok şekilde hazırlanmaktadır. Fakat içlerinde en kolay olanı ve kıvamı en garanti olanı unlu domates çorbasıdır. Ayrıca domates çorbasını taze toplanmış domateslerle yapabildiğimiz gibi yaz aylarında taze domateslerden hazırlamış olduğumuz domates konservesi ile de yapabiliriz. Daha önce hiç denememiş iseniz, sizlerle paylaşmış olduğum tarife uyarak ortaya enfes bir lezzet çıkarabilirsiniz.

Unlu Domates Çorbası için Gerekli Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 3 adet taze domates
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım litre sıcak su

Unlu Domates Çorbası Üzeri İçin

  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • İsteğe göre dilimlenip fırınlanmış kıtır ekmek

Unlu Domates Çorbası Nasıl Yapılır?

Enfes bir çorba hazırlamak için ilk olarak çorba yapacağımız tencerenin içerisine tereyağı ve unu koyuyoruz. Ardından kısık ateşte unu yakmadan karıştırarak kavuruyoruz. Un pembeleşip çiğ kokusu kaybolunca biber salçası ve pul biberi ilave edip karıştırıyoruz. Daha sonra kabuklarını soyup karıştırıcıdan geçirdiğimiz domatesleri ilave ediyoruz. Ardından kaynatmış olduğumuz sıcak suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Daha sonra çorbamız kesilip topak topak olmaması için tel çırpıcı ile kaynayıp kıvam alıncaya kadar karıştırıyoruz. Çorba kaynayınca beş dakika kendi halinde kısık ateşte kaynatıp ocaktan indiriyoruz. Oldukça pratik olan çorbamızı sıcak olarak servis kaselerine alıyoruz. Damak zevkimize göre, dilimlenmiş kıtır ekmekle veya rendelenmiş kaşar peyniri ile süsleyerek sevdiklerimize servis yapabiliriz. Şimdiden ellerinize sağlık, sevdikleriniz ve sizlere afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Unlu domates çorbasının besin değeri oldukça yüksektir. Domatesin içerdiği likopen, güçlü bir antioksidan olarak bilinir ve vücut sağlığını destekler. Ayrıca, bu çorba kalsiyum, demir ve C vitamini gibi önemli besin maddeleri içerir. Çorbayı daha da zenginleştirmek için içerisine haşlanmış sebzeler veya tavuk suyu ekleyebilirsiniz. Çorbanın üzerine serpeceğiniz taze fesleğen veya kekik, lezzetini ve aromasını artıracaktır. Bu kolay ve lezzetli tarif, her yaştan insanın beğenisini kazanacak ve soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Taymaz

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Domates çorbasını yaparken unu kavururken yakmaktan nasıl kaçınabilirim? Ayrıca, çorbanın topaklanmaması için hangi aşamaya dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Taymaz, domates çorbası yaparken unu kavururken yakmamak için dikkat etmen gereken birkaç nokta var. Öncelikle, unu kavurmaya başladığında ocağın altını çok yüksek tutmamaya özen göster. Orta ateşte, sürekli karıştırarak unu kavurmak en iyisidir. Ayrıca, tereyağı ya da zeytinyağı kullanıyorsan, yağın yanmasını önlemek için yağı çok fazla ısıtmadan unu eklemelisin.

Çorbanın topaklanmaması için ise unu kavurduktan sonra sıvı malzemeleri (su, et suyu veya süt) eklerken dikkatli olmalısın. Sıvıyı eklerken sürekli ve hızlı bir şekilde karıştırarak unu sıvıya yedirirsen topaklanmayı önleyebilirsin. Bu aşamada bir çırpıcı kullanmak işini kolaylaştırabilir. Unutma, yavaş ve kontrollü eklemek her zaman daha iyidir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni