Yemek menülerinin vazgeçilmez ve olmazsa olmazı çorbalar, her yaştan insan tarafından sevilen bir yemek türüdür. Çok farklı mutfak malzemeleri ile hazırlanan çorbalar hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilmektedir. Geçmişi çok eskilere kadar dayanan çorbanın Türk ve Anadolu mutfağındaki yeri bir başkadır. Özellikle Osmanlı'da saray mutfağından Anadolu'daki köy sofralarına, şehirdeki evlere kadar her kesimin sofralarından eksik etmediği klasik bir lezzettir. Birçok farklı malzemeden yapılan çorbaların başlıcaları tarhana, mercimek, yoğurt, domates ve ezogelin gibi tamamen tahıl veya sebze ile hazırlanabildiği gibi, et, sakatat, tavuk veya balıktan da yapılabilmektedir. Domates çorbası, gerek sade gerekse kremalı olarak yapılabilmektedir. Taze domates ile yapılabildiği gibi domates salçası ile de hazırlanabilir. Bu tamamen kişilerin damak tadı ile alakalıdır. Hem yapımı hem de kullanılan malzemeleri ile ziyafet sofralarında da yapılabilen, misafirlerin beğenebileceği lezzetli bir tariftir. Şimdi sizlere Oktay Usta’dan nefis kremalı domates çorbası tarifini sunuyoruz: Kremalı Domates Çorbası Oktay Usta Gerekli Malzemeleri
Kremalı Domates Çorbası Oktay Usta Üzeri İçin
Kremalı Domates Çorbası Oktay Usta Nasıl Yapılır? Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyalım. Üzerine domates salçası ilave edip rondodan püre haline getirelim. Pişirme tenceresinde tereyağını eritip, unu ilave edelim. Un sararıncaya kadar sürekli karıştırarak kavuralım. Hazırladığımız domatesleri ilave edip kavurmaya devam edelim. Bu aşamada topaklanma olabilir, bunun için el blenderı ile topaklanmasını önleyelim. Karışıma suyu ilave ederek sürekli karıştırıp bir taşım kaynatalım. Kıvamı koyu olursa azar azar sıcak su ilave ederek kıvamını ayarlayabiliriz. Kremayı büyükçe bir kaseye alıp üzerine kepçe yardımı ile pişen çorbadan sürekli karıştırarak 2 kepçe ilave edelim. Çorba ile kremayı güzelce karıştırdıktan sonra pişmekte olan çorbaya ilave edelim. Sürekli karıştırarak iki taşım kaynatıp tuzunu ilave edelim, daha sonra ocağın altını kapatabiliriz. Servis sırasında küp şeklinde doğrayıp fırınladığımız bayat ekmek, kaşar peyniri ve isteğe göre karabiberi üzerine ekleyelim. Ekstra Bilgiler Domates çorbasını daha lezzetli hale getirmek için farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Örneğin, fesleğen veya kekik çorbaya hoş bir aroma katacaktır. Ayrıca, çorbanın daha pürüzsüz bir kıvam alması için süzgeçten geçirebilirsiniz. Çorbanızı daha besleyici hale getirmek için içerisine sebze suyu veya tavuk suyu ekleyebilirsiniz. Bu malzemeler çorbanın lezzetini artıracaktır. Servis sırasında çorbanın üzerine taze maydanoz veya dereotu ekleyerek görselliğini ve lezzetini artırabilirsiniz. |
Özyurt
23 Temmuz 2024 SalıBu kremalı domates çorbasını yaparken un kavururken topaklanma yaşadım, bu sorunu başka nasıl çözebilirim? Ayrıca kremayı eklerken çorba soğumadan mı eklemeliyim yoksa biraz bekletmek mi daha iyi olur?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Özyurt,
Un kavururken topaklanma yaşamamak için unu azar azar ekleyip sürekli karıştırmanı tavsiye ederim. Ayrıca unu eklemeden önce yağın tam olarak kızışmış olması, unu ekledikten sonra ise sürekli karıştırmak topaklanmayı önleyecektir.
Kremayı eklerken ise çorbanın çok sıcak olmaması, kremanın kesilmesini önler. Bu nedenle, kremayı eklemeden önce çorbanın birkaç dakika bekleyip biraz soğumasını sağlayabilirsin.
Afiyet olsun!