Kemik sulu domates çorbası nasıl yapılır, püf noktaları neler?

Lezzetli ve besleyici bir kemik sulu domates çorbası, soğuk kış günlerinin vazgeçilmez tariflerinden biridir. Doğru tekniklerle hazırlandığında hem sağlıklı hem de son derece lezzetli olan bu çorba, özellikle kemik suyunun besin değerleriyle dikkat çeker. İşte bu şifalı çorbayı mükemmel kılmak için denenmiş tarif ve püf noktaları.

20 Kasım 2025

Kemik Sulu Domates Çorbası Tarifi ve Püf Noktaları


Malzemeler:


  • 1 kg kemik (dana veya kuzu incik kemiği)
  • 2 adet soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 kg olgun domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı tel şehriye veya arpa şehriye
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 2 litre su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:


  • Kemikleri derin bir tencereye alın, üzerine soğanları dörde bölerek ekleyin
  • 2 litre suyu ilave edip kaynamaya bırakın
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp 2-3 saat kısık ateşte pişirin
  • Ara sıra üzerinde biriken köpüğü almayı unutmayın
  • Domatesleri rendeleyin veya küp küp doğrayın
  • Başka bir tencerede zeytinyağını ısıtıp domates salçasını kavurun
  • Rendelenmiş domatesleri ekleyip 5-6 dakika pişirin
  • Kemik suyunu süzerek domatesli karışıma ekleyin
  • Şehriyeleri ilave edip 15 dakika daha pişirin
  • Son olarak sarımsakları ezip ekleyin, baharatları ilave edin
  • 5 dakika daha pişirip ocaktan alın

Püf Noktaları:

  • Kemikleri önceden 30 dakika sıcak suda bekletmek daha temiz bir su elde etmenizi sağlar
  • Kemiği pişirirken soğuk su kullanın, böylece kemikteki besin değerleri suya geçer
  • Kemik suyunu uzun süre kısık ateşte pişirmek daha lezzetli olmasını sağlar
  • Domatesleri mevsiminde ve olgun olarak kullanmak çorbanın rengini ve lezzetini artırır
  • Çorbayı pişirdikten sonra 10-15 dakika dinlendirip servis yapmak lezzetini dengeler
  • İsteğe bağlı olarak bir miktar nane veya kekik ekleyebilirsiniz
  • Kemik suyunu bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletirseniz üzerindeki yağ tabakasını kolayca alabilirsiniz

Servis Önerisi:

  • Sıcak servis yapın
  • Üzerine bir kaşık yoğurt ve kuru nane ile süsleyebilirsiniz
  • Yanında taze ekmek veya lavaş ile servis edebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;