Köfteli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Köfteli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Domates Çorbası

Köfteli domates çorbası, Türk mutfağının en besleyici ve lezzetli yemeklerinden biridir. Bu çorba, geleneksel domates çorbasının içerisine köfteler eklenerek hazırlanır. Bu nedenle, aslında iki farklı aşamada yemekler hazırlanıp sonra birleştirilir. Köfteler, çorba kaşığına gelecek şekilde küçük olarak hazırlanır ve çoğunlukla sığır eti kullanılır. Köftelerin büyüklüğü ve miktarı tamamen mutfak şefine kalmıştır. Yapımı biraz zahmetli ve malzemeleri oldukça fazladır. Ancak, kolaya kaçmak isteyenler için hazır domates çorbası ve dondurulmuş köfteler önerilebilir. Bu köfteler çatal-bıçak ile yenilebileceği öngörülerek dondurulduğu için köfteleri küçültmeniz gerekecektir. Buna rağmen, hazır yiyeceklerle hazırlayacağınız köfteli domates çorbası için cebinizden çıkacak para, kendi uğraşınızla yapacağınız yemek parasından iki kata kadar fazla olacaktır. O halde, kendi mutfağında köfteli domates çorbası hazırlamak isteyenler için malzemeler ve hazırlanış ile kolay tarif şu şekildedir:

Köfteli Domates Çorbası Malzemeleri

  • 3 adet büyük ve sulu domates
  • 125 gram kıyma
  • Yarım su bardağı ince bulgur (köftelik bulgur ya da ekmek kırıntısı)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, kırmızı toz biber, pul biber
  • Bir tutam reyhan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt

Köfteli Domates Çorbası Nasıl Yapılır?

Derin bir kaba konulan kıymanın ortası bastırılır. İçine baharatlar ve tuz konularak yoğrulur ve misket büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Yıkanıp kurulanmış domateslerin kabuğu soyulur. Rendelenir veya ince ince doğranır. Yap ile tencereye atılır ve suyu çekilene kadar pişirilir. Ardından salça eklenir ve biraz daha karıştırılır. Un katılır ve yarım dakika kadar karıştırılır. Su ve süt ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Blender ile domates çekirdekleri kaybolana kadar çekilir. Bu işlemlerin hepsi orta ateşte yapılır. Başka bir ocakta, tavada misket köfteler sıvı yağ ile pişirilir. Her tarafı iyice kızardıktan sonra köfteler alınır. Diğer ocakta çorba kaynamaya başlayınca köfteler eklenir. Ardından kısık ateşte, aralarda karıştırılarak 15 dakika kadar kapağı kapalı şekilde pişirilir. Pişirme işleminden sonra köfteli domates çorbası reyhan eklenerek sıcak servis edilir.

Ekstra Bilgiler

Bu çorba, özellikle soğuk kış günlerinde vücudu ısıtmak ve besleyici bir öğün sunmak için mükemmel bir seçimdir. İçerdiği domates sayesinde yüksek miktarda C vitamini ve antioksidanlar içerir. Köfteler ise proteince zengin olup, çorbanın besleyicilik değerini arttırır. Çorbanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyerek servisi daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. Ayrıca, yanında sıcak ekmek veya kruton ile servis edilmesi önerilir. Domates çorbasının klasik lezzetinden farklı olarak köfteli versiyonu, özellikle çocuklar için de cazip bir seçenek olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni